Zborovsko petje ima že od nekdaj bogato tradicijo znotraj kulture slovenskega naroda.

Tradicije  zborovskega petja na Čatežu nismo še natančneje raziskovali. Pesem je nekoč  v teh krajih tako kot drugod  spremljala različne dogodke povezane s praznovanji ali zaključki del. V cerkvi je bilo nekdaj  pretežno prisotno ljudsko petje.

Zborovsko petje se je na Čatežu začelo razvijati z ustanovitvijo našega kulturnega društva in ob tem tudi Mešanega pevskega zbora Kres.

Zbor  prepeva že 18 let. V zboru trenutno prepeva 26 aktivnih članov od tega  14 pevk in 12 pevcev.  Vsak petek zvečer se prostor v Kulturnem domu na Čatežu napolni ne le s pesmijo, temveč tudi z obilo smeha, razigranosti in pozitivne energije. Da pa je vsega ravno prav in da zbor tako uspešno deluje, že 14. leto skrbi simpatična in vedno nasmejana zborovodkinja Katja Jarm. Pred tem pa je zbor vodila gospa Valerija Rančigaj.

Enkrat do dvakrat letno se pevke in pevci odpravijo na celodnevne intenzivne vaje, ki so prav posebno doživetje. Že od samega začetka delovanja se zbor udeležuje vsakoletne Občinske revije pevskih zborov ter Tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, trikrat pa so se udeležili tudi Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zasedb Dolenjske, Bele Krajine in Posavja, kjer so leta 2013 dobili srebrno, leta 2015 pa bronasto priznanje. Pridobljeno znanje pa vsako leto predstavijo tudi na enem oziroma dveh samostojnih koncertih in na ostalih prireditvah v okviru društva ter na gostovanjih doma in v tujini. Konec leta 2013 so tako v okviru kulturnega društva gostovali v Veroni (Italija), konec leta 2014 pa uspešno gostovali v Subotici (Srbija). Trenutno pa se že pripravljajo na nov samostojni koncert.

Vedno pa so veseli, če v njihove vrste na novo pristopi dobrovoljen pevec ali pevka.

Facebook-icon

COMMENTS ARE OFF THIS POST