READING

TELOVADBA ZA MAMICE Z DOJENČKI NA ČATEŽU

TELOVADBA ZA MAMICE Z DOJENČKI NA ČATEŽU

V zadnjem času lahko domačini v Čatežu in okolici opazujejo nenavaden fenomen. Ob cestah, kolovozih ter gozdnih poteh je vse bolj prisotna nekoč že skoraj izumrla vrsta v teh krajih – mamice z dojenčki. Bolj točno statistiko o naravnem prirastku bi verjetno lahko podal g. župnik, za nas pa zadošča podatek, da jih je več kot prejšnja leta.

Vsaka mamica zelo dobro ve, kakšne posledice na njenem telesu pušča nosečnost, porod, dojenje in skrb za majhnega otroka. Če se že uspemo same uspešno soočiti z odvečnimi kilogrami, pa naletimo na zid ob krepitvi mišic medeničnega dna, pravilni izvedbi trebušnjakov in teka ter sključeni drži, ko se ves čas sklanjamo k malemu otročku. Porodniška je pogosto tudi čas, ko se mamice počutimo čustveno in psihično izčrpane in okupirane z otrokom, ki od nas zahteva neprestano pozornost. Želja po druženju z isto vrsto je zato pogosto zelo velika.

V Čatežu je bila močna tako zelo, da smo se samoiniciativno organizirale in začele s telovadbo vsako sredo dopoldne. Srečevale smo se od oktobra do marca. Vmes je katera prenehala z vadbo, vendar smo vedno hitro dobile nadomestilo, tako da je k telovadbi ves čas redno hodilo 6 mamic. Medse smo povabile izkušeno, profesionalno trenerko Sašo Stopar iz Studia V.I.P. v Ivančni Gorici, ki se je z veseljem odzvala našemu povabilu. Z natančnimi navodili, opozorili in vajami, primernimi za naše stanje, nas je vodila, da smo počasi a vztrajno krepile mišice, za katere sploh nismo vedele, da jih imamo. Smo pa zato zanje zelo dobro vedele naslednji dan, ko smo čutile vsako posebej… Druženje je bilo zelo prijetno ter učinkovito in čas, ko se vračamo spet v službo je prehitro minil. Pri telovadbi so nam seveda družbo delali naši malčki. Če je bilo potrebno, smo si vzele vmes čas za hranjenje in previjanje. Včasih smo jih pustile, da so raziskovali prostor ter druge mamice in otroke. Pogosto smo jih uporabile namesto uteži, še pogosteje pa kot izgovor za kratek predah. Telovadba je potekala v prostorih KUD-a Popotovanje Frana Levstika, ki nam jih je dalo v brezplačno uporabo dokler smo jih potrebovale, za kar se mu najlepše zahvaljujemo in priporočamo v naprej. Posebna zahvala pa gre tudi družinama Benedičič in Jarc, ki sta vestno skrbeli za ogrevanje, da nas pozimi ni zeblo. Ker je bilo druženje zelo prijetno si vse želimo, da bi lahko v jeseni nadaljevale. Tokrat ne le kot mamice z dojenčki ampak kot ženske, punce, mamice in babice, ki si želimo druženja in zdravega razgibavanja pod profesionalnim vodstvom. V ta namen bi telovadba potekala med tednom, zvečer. Saša se strinja in se je pripravljena spet voziti v naše kraje. Me pa vabimo vse, ki bi jih zanimala tovrstna telovadba, da nas pocukate za rokav za več informacij in se nam pridružite. Več kot nas bo, bolj bo veselo.

Avtor: Tadeja Prevolšek


Vaš e-naslov ne bo objavljen.