Dež nas ni ustrašil

Če je kaj res, je to, da v letošnjem letu nimamo sreče z vremenom na naših prireditvah na prostem. Ampak tokrat se dežju nismo uklonili in odločitev je bila prava. Kljub mokrim razmeram se nas je nabralo lepo število, moram priznati, da nad pričakovanji vseh, za kar se vam vsem, ki ste si vzeli čas iskreno zahvaljujemo.

Torej, vsi prisotni smo bili deležni prijetnega vzdušja, pozitivne energije in obilice dobre volje. Program so popestrili Čateški m’skvantarji, MePZ Kres, skupina P.L.i.N. ter Športno rekreativno društvo Čatež s prikazom kmečkih iger. Obiskovalci so se lahko poiskusili v zabijanju žebljev, metanju podkev, iskanju jabolka v žaganju ter v stavi o številu škrebeljnov v škrniclju. Strokovni program, kjer smo med drugim lahko poslušali o sušenju sadja kot o dopolnilni dejavnosti, je pripravila Terezija Lavrič, dipl. inž. agr. in hort. iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Na kmečkih stojnicah so se s svojimi izdelki predstavili iz Sadjarskega društva Litija, kmetija Erjavec ter sadjarstvo Uhan. Da naši udeleženci niso bili lačni so poskrbele članice Turističnega društva Čatež s slastnimi palačinkami, marmelado so zakuhale Dobrote dolenjske, s ”cruble-om” z jabolki in slivami pa smo obiskovalce posladkali člani našega društva KUD Popotovanje Frana Levstika Čatež. Manjkala pa ni niti dobra kaplica, ki so jo na pokušino postavili čateški vinogradniki. V času trajanja Škrebelfesta je bil na voljo tudi gospodar Piškove kmetije, Jože Zupančič, ki je z veseljem vsakemu zanimanja željnemu razkazal svojo sušilnico, ki je tudi izvorna ideja za prirejen dogodek.

Po mojem skromnem mnenju, smo ponovno dokazali, da z združeno močjo lahko ustvarjamo lepe trenutke, ki so vredni ponovitve. Hvala vsem obiskovalcem, ki se niso ustrašili slabega vremena, hvala soustvarjalcem prireditve, ki so si vzeli čas in omogočili, da je bil dogodek polnejši, hvala gospodu Dušanu Štepcu z novomeške območne enote ZVKDS, da smo dogodek vključili v sklop Evropskega tedna ohranjanja kulturne dediščine, ter za pomoč pri organizaciji. Navsezadnje pa najlepša hvala gospodarju Jožetu Zupančiču ”Pišku”, ki nas je sprejel z odprtimi rokami in nam omogočil prireditev izpeljati v tako prijetnem domačem okolju. Vsi pa upamo, da bo prireditev postala tradicionalna in se bomo lahko vsako leto srečevali na Škrebelfestu.

Drugo leto ponovimo! 😉


Vaš e-naslov ne bo objavljen.