Petanka na Čatežu

V soboto, 17. septembra se bo na Čatežu zopet dogajalo. Tokrat je rokave zavihalo Športno rekreativno društvo Čatež, ki je k svojim dejavnostim dodalo še sekcijo petankarjev. Ja, na Čatežu je na vaškem trgu družabno vsak četrtek po 17. uri ter vsako nedeljo po 16. uri. Za igro Petanke marsikdo izmed nas pred kratkim še ni slišal, sedaj pa že cel Čatež govori o tem. In danes je zadnji dan, da se prijavite na sobotni dogodek.

O igri petanke pa je nekaj zapisal tudi njen pobudnik, gospod Dare Erdeljc:

Ko sem tudi sam prvič slišal za ta šport je bilo to tako, kot bi rekel: »A je to kaj za pojest?« Ne, ni za pojest, je pa zelo zanimivo in zabavno. Petanka je ena izmed najbolj razširjenih in enostavnih športnih iger na svetu (nekoliko podobna balinanju) s kroglami (običajno kovinskimi, premera okrog 7 cm, teže okrog 700 g), ki jo lahko igramo praktično povsod (na travi, dvorišču, plaži…). Najbolj pogosto se igra na terenih z drobnim peskom-kamenjem. Balinček je lesen, lahko tudi plastičen, premera med 25 in 35 mm, poljubne barve. Zaradi ugotavljanja točk je priporočljivo imeti pri sebi tračni meter.

Ker je fizično nezahtevna jo lahko igrajo vsi; stari, mladi, otroci, moški, ženske, celo invalidi. Zelo je primerna za rekreacijo in razvedrilo, v svetu pa je priznana tudi kot atraktivni tekmovalni šport.

Je tudi izredno kolegialna igra, medgeneracijsko povezovalna, saj v isti, tudi reprezentančni ekipi, lahko igrajo golobradci in možje v zrelih letih, ženske in moški skupaj. V Franciji (v svetu je več kot 600.000 licenciranih igralcev, ljubiteljskih pa še mnogo več) jo igrajo tako rekoč za vsakim plotom, pomembnejše tekme pa se igrajo pred nabito polnimi dvoranami, na velemestnih trgih (http://www.mastersdepetanque.fr),  nemalokrat z neposrednim televizijskim prenosom.

Leta 1999 je bila ustanovljena Zveza društev petanke Slovenije (ZDPS), ki je tudi članica mednarodne petankarske zveze. Naše igralke in igralci so dosegli že kar nekaj mednarodnih uspehov. Več info na www.zdps.si, kjer so napisana tudi osnovna pravila o igri, prispevki o tekmovanjih, in različni video posnetki tekmovanj.

Torej, na sobotni dogodek se lahko prijavite še danes, 15.9.2016 na telefonsko številko 051-444-321 ali na 051-360-475.

Se vidimo v soboto, 17. septembra 2016 ob 9.00 na vaškem trgu na Čatežu!


Vaš e-naslov ne bo objavljen.